Aandoeningen

Pijn- en ontstekingen

Veehouders zijn zich steeds meer bewust van de pijn die dieren ondervinden bij bijvoorbeeld mastitis, onthoornen, luchtweginfecties, diarree en klauwaandoeningen. Wat is pijn precies en wanneer spreken we over een ontsteking?

Ziektebeeld

Pijn
Pijn is een prikkel die vanuit de zenuwen wordt doorgegeven aan de hersenen. Deze reageren daarop met een aantal maatregelen: het terugtrekken van je hand als je je brand of het ontzien van het pijnlijke lichaamsdeel, maar ook het aansturen van lichaamsfuncties om de oorzaak van de pijn weg te nemen. Pijn wordt daarom beschouwd als een fysieke ervaring alsook een emotionele ervaring. De pijnprikkel wordt meestal veroorzaakt door weefselschade.

Ontsteking
Een ontsteking is een reactie van het lichaam op weefselbeschadigingen of op externe prikkels (bijvoorbeeld een bacterie of fysieke prikkels zoals overbelasting).

Er zijn 5 klassieke kenmerken bij een ontsteking:
- Pijn
- Warmte
- Zwelling
- Roodheid
- Functieverlies of verstoring van de functie
- Daarnaast kan er koorts voorkomen

Pijn bij schapen
Het herkennen van pijn bij schapen kan soms een uitdaging zijn. Boehringer Ingelheim heeft daarom een mooi boek uitgebracht over de gezichtsuitdrukkingen van schapen en tips voor het herkennen van pijn.

Klik hier voor het boek "Recognising assessing and alleviating pain in sheep".

Aanpak

De aanpak van pijn en van ontsteking is tweeledig. Uiteraard zal de bron van de weefselbeschadiging weggenomen moeten worden. Mocht het een bacterie zijn dan is soms de inzet van antibiotica nodig. Daarnaast kan er met pijnstillers en ontstekingsremmers een halt worden toegeroepen aan het ontstekingsproces en de pijnsensatie. Dit gebeurt meestal door het toedienen van zogenoemde NSAID’s (Non steroidal inflammatory drugs). Dit zijn middelen die zowel een pijnstillende als een ontstekingsremmende werking hebben. Lees meer over onze oplossing om pijn en ontsteking aan te pakken Novem5Novem20 en Novem40.