ArtikelenGeplaatst op: 04 januari 2022

Gebruik korte injectorpunt bij inbrengen teatsealer

Uit de literatuur blijkt dat veel bacteriën zich kunnen vasthechten in de keratinelaag. Met het inbrengen van een injector (vooral met een lange tip) wordt deze keratinelaag als het ware weggeschraapt. Dus de beschermde laag wordt dunner en de bacteriën kunnen loskomen uit de keratine en verder omhoog worden gedrukt. Daarnaast worden, zeker met het inbrengen van een injector met een lange punt, het slotgat en het tepelkanaal opgerekt, waardoor bacteriën makkelijker naar binnen kunnen.

2022-01-04_keratine

Na het inbrengen van een lange injectorpunt (links is de keratinelaag (=K) dunner. Rechts doorsnede tepelkanaal na inbrengen van een korte injectorpunt 1.

Injector

Er zijn uierinjectoren met een speciale flexi-cap. Daarmee heeft u de keuze om een korte of lange injector punt te gebruiken. Bij het verwijderen van de dop kunt u met het afbreken van alleen het bovenste kleine dopje de korte punt van de injector gebruiken. Hierdoor wordt de kans op beschadigingen van slotgat en tepelkanaal verminderd. Ook is er minder kans op het inbrengen en omhoogduwen van mastitisverwekkers.

Niet alle teatsealers hebben de speciale flexi-cap. Uw dierenarts kan u hierover adviseren.