UbroCare

Onderzoek melkmonsters

 

Waarom zou ik melkmonsters nemen?

Het nemen van melkmonsters heeft meerdere voordelen, hieronder enkele voorbeelden.

Juiste managementmaatregelen
Het nemen van melkmonsters wordt in de toekomst steeds belangrijker om antimicrobiële middelen te mogen gebruiken en straks op voorraad te kunnen hebben. Weten welke kiemen op het bedrijf een rol spelen, is ook van belang voor het nemen van de juiste managementmaatregelen op het gebied van uiergezondheid. Moet de aandacht liggen op de melktechniek, de hygiëne van de boxen, is er iets mis met het zaagsel, of kunnen de hoog celgetal koeien andere dieren besmetten? Dit soort zaken kun je met de juiste diagnostiek, in overleg met de dierenarts en eventueel andere adviseurs, beter in kaart brengen en aanpakken. Daarnaast kunnen uitslagen van melkmonsters in combinatie met het koe celgetal van de MPR, gebruikt worden om te beslissen of een koe met of zonder antibiotica drooggezet kan worden.

Behandeling aanpassen
Ondanks dat het merendeel van de veehouders al melkmonsters neemt, zal het in de toekomst nodig zijn vaker melkmonsters te nemen. Er wordt geadviseerd per jaar minimaal 10 melkmonsters van klinische mastitis en 10 melkmonsters van hoog celgetal koeien in te sturen voor onderzoek. Hiermee krijg je een idee van de situatie op het bedrijf. Er zijn veehouders die van elke zichtbare mastitis een melkmonster nemen en het invriezen, voordat ze behandelen. Als er uiteindelijk 5 monsters of meer ingevroren zijn, worden deze in één keer naar de praktijk gebracht of ingestuurd voor onderzoek. Ook als een koe niet goed reageert op een behandeling, kan een ingevroren monster alsnog onderzocht worden, zodat indien nodig de behandeling aangepast kan worden.

Hiermee krijg je een idee van de situatie op het bedrijf. Er zijn veehouders die van elke zichtbare mastitis eem melkmonster nemen en het invriezen voordat ze behandelen. Als er uiteindelijk 5 monsters of meer ingevrorenzijn, worden deze in een keer naaar de praktijk gebracht of ingestuurd voor onderzoek. Ook als een koe niet goed reageert op een behandeling kan een ingevroren monster alsnog onderzocht worden, zodat  indien nodig de behandeling aangepast kan worden.

Handbook

Dit Engelstalige handboek bevat de meest actuele informatie m.b.t. de verschillende antibiotica klassen, het uitvoeren van gevoeligheidstesten en bijbehorende criteria, extra informatie over speciale gevallen en kwaliteitscontroles.

Bekijk Handbook

Handbook