ArtikelenGeplaatst op: 04 januari 2022

Meer dan alleen teatsealer inbrengen

De beste bedoelingen hebben soms een ander resultaat dan verwacht. Dr. Sofie Piepers van de Universiteit van Gent kan hierover meepraten. Zij geeft trainingen om de uiergezondheid op bedrijven te verbeteren en mastitis te voorkomen. Zij ziet in de praktijk nog veel verbeterpunten. Ze heeft veel onderzoek gedaan onder veehouders over hun manier van werken en gewoontes, een aantal voorbeelden.

-Zo gebruiken veel veehouders een te lange injectorpunt. Hierdoor worden ziektekiemen die toch nog op de speen zitten verder het uier ingebracht. Daar kunnen ze een ontsteking veroorzaken.

-Hoeveel speendoekjes worden er gebruikt voor het schoonmaken van een uier voor het inbrengen van een injector? Het is de bedoeling om voor elke speen een nieuw doekje te gebruiken, maar de helft van de veehouders geeft aan slechts 1 of 2 doekjes te gebruiken voor de hele uier.

-In welke volgorde worden spenen schoongemaakt en behandeld? Schoonmaken doe je van achter naar voren. Teatsealers of droogzetters inbrengen doe je in de omgekeerde volgorde, zodat je niet met je arm langs een schoongemaakte speen komt.

Bij veel veehouders moet die routine er echt ingeslepen worden, merkt Sofie op tijdens een webinar voor dierenartsen waar ervaringen over selectief droogzetten gedeeld werden. Ze geeft in onderstaand filmpje uitleg over het inbrengen en verwijderen van teatsealer.