ArtikelenGeplaatst op: 31 mei 2022

Mestonderzoek bij omweiden

Omweiden kan als er voldoende ‘veilige’ weides zijn. Een veilige weide om naar om te weiden, is een wei waar tenminste 3 maanden geen schapen of geiten hebben gelopen. Het advies is om tussen begin mei en begin juli de lammeren en ooien elke 3 weken om te weiden. In de zomermaanden, wanneer de ontwikkeling van worm-ei tot infectieuze larve sneller gaat door de hogere temperaturen, is het beter om de (gespeende) lammeren elke 2 weken om te weiden.

Grazende lammeren worden besmet met wormen, waar ze nog weinig weerstand tegen hebben opgebouwd. Dit leidt tot groeivertraging en diarree. Met behulp van mestonderzoek is vast te stellen of het omweiden goed is gegaan en de lammeren niet een te hoge wormbesmetting hebben opgelopen.

Als er veel eieren in de mest van lammeren zitten (EPG of eitelling per gram boven 500), dan moet er ontwormd worden. Ontworm nooit alle lammeren, de beste en zwaarste lammeren hoeven niet behandeld te worden. Breng na behandeling de lammeren na een veilig perceel. Na 4-5 weken kan eventueel opnieuw mestonderzoek gedaan worden: om te beslissen of de lammeren op het land kunnen blijven, omgeweid of opnieuw behandeld moeten worden.

Is de eitelling in het mestonderzoek rondom 1 juli lager dan 500 EPG? Herhaal dan het mestonderzoek na 2 weken om opnieuw te beslissen om al of niet om te weiden of te behandelen.

Als omweiden naar veilig land niet mogelijk is, is 3 tot 4 weken na uitscharen een goed moment om mestonderzoek te doen. Als uit dit mestonderzoek blijkt dat ontwormen niet nodig is, doe dan 2-3 weken later weer mestonderzoek.

Gaat het omweiden naar een veilige weide goed, dan blijft de wormbesmetting laag en bouwen de dieren natuurlijke weerstand op. Het is op dat moment niet nodig om dieren te behandelen. Omdat wormen dan ook niet onnodig blootgesteld worden aan een wormmiddel, wordt resistentie-ontwikkeling tegen wormmiddelen voorkomen. Hierdoor blijven wormmiddelen ook in de toekomst inzetbaar, een duurzame strategie dus! Al met al goede redenen om de mest van lammeren rondom 1 juli in ieder geval te laten onderzoeken.

Vraag nu een gratis mestonderzoek aan

Boehringer Ingelheim Animal Health hecht grote waarde aan een duurzame wormstrategie. Daarom bieden wij schapenhouders opnieuw een gratis mestonderzoek aan.

Gratis mestonderzoek aanvragen

Voorwaarden:

-          1 onderzoek per bedrijf

-          Zo lang de voorraad strekt

-          Uw dierenarts ontvangt een kopie van de uitslag