ArtikelenGeplaatst op: 03 juni 2024

Persbericht: eerste koeien en schapen gevaccineerd tegen Blauwtong

Nu eerste koeien en schapen gevaccineerd tegen Blauwtong met vaccin van Boehringer Ingelheim.
De eerste koeien en schapen zijn gevaccineerd tegen Blauwtong met het vaccin van Boehringer Ingelheim. Het vaccin tegen blauwtongvirus serotype 3 (BTV-3) werd op 13 mei toegelaten voor noodgebruik volgens Art. 110 (2) van Reg. (EU) 2019/6 en is nu ook beschikbaar in Nederland. Het is een geïnactiveerd vaccin dat onderhuids wordt toegediend bij schapen en in de spier bij runderen. Voor initiële bescherming is één injectie nodig bij schapen. Bij runderen zijn twee injecties nodig (met een interval van drie weken). Het vaccin voorkomt sterfte en klinische symptomen t.g.v. BTV-3. Daarnaast vermindert het de circulatie van virus in het bloed, waardoor het risico op ziekteoverdracht aanzienlijk wordt verminderd. 

Recente uitbraken van BTV-3 in Nederland veroorzaakten dierwelzijnsproblemen en hoge sterfte bij schapen. Ondanks dat koeien minder ziek worden, zijn er aanzienlijke melkverliezen op getroffen melkveebedrijven. Daarnaast zijn koeien een belangrijk reservoir voor het virus, waardoor knutten zich
weer opnieuw kunnen besmetten. Daarom is het belangrijk om zowel koeien als schapen te vaccineren. Een hoge vaccinatiegraad, kan een nieuwe uitbraak voorkomen.

Foto DK de Rijp

Foto: DK De Rijp, dierenarts Aagje Boersema

Foto DGC Midden Salland

Foto: DGC Midden Salland uit Raalte, dierenarts Mathijs Bakker

Monique Driesse, Dierenarts en Technical Manager bij Boehringer Ingelheim, zegt: "We zijn blij dat we veehouders en autoriteiten kunnen ondersteunen in hun strijd tegen blauwtong met ons BTV-3 vaccin. In samenwerking met onze betrouwbare partner Bioveta, hebben we het mogelijk gemaakt om binnen een zeer korte tijd een zeer effectief vaccin tegen serotype 3 op de markt te brengen. Met dit vaccin kunnen toekomstige BTV-3 uitbraken worden voorkomen, en veehouders kunnen niet alleen hun dieren, maar ook hun voortbestaan beschermen."