ArtikelenGeplaatst op: 10 mei 2024

Persbericht: blauwtongvirus serotype 3

Boehringer Ingelheim lanceert vaccin tegen blauwtongvirus serotype 3 voor schapen en runderen

Amsterdam, 13 mei 2024

• Het vaccin beschermt runderen en schapen tegen het blauwtongvirus serotype 3 (BTV-3) en voorkomt klinische symptomen en sterfte.
• Het vaccin is toegelaten voor noodgebruik volgens Art. 110 (2) van Reg. (EU) 2019/6 in Nederland en zal beschikbaar zijn vanaf eind mei 2024.
• Recente uitbraken van BTV-3 in Nederland veroorzaakten dierwelzijnsproblemen en hoge sterfte bij schapen.

Met deze lancering voegt Boehringer Ingelheim een vaccin tegen het blauwtongvirus (BTV) serotype 3 toe aan haar portfolio van vaccins voor herkauwers. Het is een geïnactiveerd vaccin dat onderhuids wordt toegediend bij schapen en in de spier bij runderen. Voor initiële bescherming is één injectie nodig bij schapen. Bij runderen zijn twee injecties nodig (met een interval van drie weken). Het vaccin voorkomt sterfte en klinische symptomen ten gevolge van BTV-3. Daarnaast vermindert het de circulatie van virus in het bloed, waardoor het risico op ziekteoverdracht aanzienlijk wordt verminderd.

Sinds de recente BTV-3 uitbraken, hebben diergezondheidsautoriteiten de farmaceutische industrie benaderd om de noodzaak van een vaccin tegen dit nieuwe blauwtongvirus serotype te benadrukken. Boehringer Ingelheim zag de ernst in van de situatie en heeft samen met Bioveta, een fabrikant van veterinaire producten met speciale focus op vaccins, een vaccin tegen BTV-3 ontwikkeld. Dankzij de medewerking van de Nederlandse overheid kon Boehringer Ingelheim een versnelde procedure doorlopen. Hierdoor waren we in staat om het vaccin zo snel te realiseren. Vanaf eind mei 2024 zal het vaccin beschikbaar zijn in Nederland.

Gerald Behrens, Global Head of Ruminants bij Boehringer Ingelheim, zegt: "We zijn blij dat we veehouders en autoriteiten kunnen ondersteunen in hun strijd tegen blauwtong met ons BTV-3 vaccin. In samenwerking met onze betrouwbare partner Bioveta, hebben we het mogelijk gemaakt om binnen een zeer korte tijd een zeer effectief vaccin tegen serotype 3 op de markt te brengen. Met dit vaccin kunnen toekomstige BTV-3 uitbraken worden voorkomen, en veehouders kunnen niet alleen hun dieren, maar ook hun voortbestaan beschermen."

BTV wordt overgedragen door knutten (kleine steekvliegen) die bekend staan als Culicoides. Het is een seizoensgebonden ziekte met een lage incidentie in de winter en lente en een toenemende incidentie in de zomer en herfst. Er zijn verschillende serotypen van BTV die voornamelijk herkauwers zoals runderen en schapen infecteren. Het nieuw opgedoken serotype 3 dat momenteel in Europa verspreidt, veroorzaakt hoge sterfte op besmette schapenbedrijven1 . Bij runderen heeft de recente BTV-3 uitbraak geleid tot symptomen zoals reproductieproblemen en aanzienlijke melkverliezen op getroffen melkveebedrijven2.

BTV is één van de 'grensoverschrijdende infectieziekten' die ook de veestapel raakt. Dit soort ziekten kunnen snel verspreiden, zijn grensoverschrijdend en kunnen een aanzienlijke impact hebben op de gezondheid van mensen en dieren en op de samenleving. Boehringer Ingelheim heeft een portfolio van vaccins tegen een aantal van dit soort ziekten, waaronder mond- en klauwzeer en vogelgriep.


Referentie:

1 Inge Santman-Berends et al 2023 Eerste impactanalyse BTV-3 uitbraak in Nederland: sterfte op schapen- en geitenbedrijven

2 Inge Santman-Berends et al 2024 Eerste impactanalyse BTV-3 uitbraak in Nederland: melkproductiedaling en sterfte op rundveebedrijven